Świat pochłania prawie 400 mld filiżanek kawy rocznie. W Stanach Zjednoczonych ponad 54 % społeczności zaczyna dzień od kawy. Statystycznie Europejczyk wypija 4 filiżanki kawy dziennie. To oznacza, że każdego ranka miliony ludzi zaczynają dzień od filiżanki dobrej parzonej kawy. Dla jednych jest to idealny sposób na zastrzyk energii w wyniku działania kofeiny, która pobudza układ nerwowy. Dla innych jest to wyjątkowy intensywny smak tworzony z połączenia ziaren kawowca.

W dzisiejszych czasach kawa stała się synonimem, małej przerwy, chwili wytchnienia, dawki energii. Kawa towarzyszy nam w każdej sytuacji. Podana do łóżka pobudza nas od rana, dodaje mnóstwo energii w pracy, towarzyszy podczas spotkań biznesowych i tych mniej oficjalnych z przyjaciółmi, przy różnych uroczystościach, imprezach, spotkaniach rodzinnych. Co oznacza że pochłaniamy ją w ogromnej ilości, ale zastanawialiście się czy jest to dobre dla nas i naszego organizmu?

Czy wiecie, że ziarna kawy są w rzeczywistości pestkami jagód? Tak. Jagody kawy są owocami jadalnymi rosnącymi na roślinach kawowca. Można by dodać, że skoro jest to roślina to będzie zdrowa, ale czy na pewno? Porozmawiajmy o pozytywnych właściwościach kawy.

Aby przedawkować kofeinę należałoby wypić 100 kubków kawy lub 60 filiżanek espresso. To zdecydowanie bardzo dużo. Badania udowadniają, że u ludzi pijących kawę zmniejsza się ryzyko chorób takich jak Alzheimer, Parkinson, cukrzyca typu II, choroby serca, a u mężczyzn regularne picie kawy zmniejsza ryzyko choroby raka prostaty.

Kawa posiada przeciwutleniacze, które mają ogromny wpływ na długowieczność. Polega to na neutralizowaniu wolnych rodników. Prowadzone różne badania potwierdzają również, że kobiety pijące dwie filiżanki kawy dziennie, znacznie rzadziej zapadają na depresję.

Duża kaloryczność? Nic bardziej mylnego, bo filiżanka espresso ma jedynie 5 kcal. Kawa czarna w szklance zawiera ok 7 kcal, natomiast ta z mlekiem to około 20 kcal. Dodatkowo, ważna informacja dla wszystkich tych Pań - kawa pobudza trawienie i przyspiesza przemianę materii. Oczywiście mowa o napoju bez mleka, bądź z mlekiem odtłuszczonym.

Wpływa ona pozytywnie na nasze oskrzela zwiększając ich światło i ułatwiając oddychanie. Dla sportowców kawa niekiedy może być zbawienna, ponieważ wypicie filiżanki przed wysiłkiem fizycznym zmniejsza ból mięśni nawet o 50 %.

Posiada również działanie przeciwalergiczne. Kofeina zawarta w kawie zapobiega atakom alergii, dzięki temu, że zmniejsza wydzielanie histaminy.

Przeprowadzono badanie, które wykazało, że kawa bardzo dobrze wpływa na pamięć krótkotrwałą i zdolności poznawcze. W badaniu uczestniczyły 80 letnie kobiety pijące regularnie kawę, u których wykazano lepsze wyniki w testach zdolności poznawczych.

Do tej pory każda filiżanka wiązała się z nieprzyjemnym poczuciem osadu na zębach, ale czy wiedzieliście, że jej picie zmniejsza próchnicę zębów? Badania wykazują, że duża zawartość kofeiny w kawie niszczą bakterię, które powodują powstawanie płytki nazębnej. Aby była jednak ona zdrowa dla naszego uzębienia, musi być przygotowana bez cukru czy śmietanki.

Kawa jest także źródłem witaminy PP (niacyna, kwas nikotynowy). Witamina PP warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w syntezie hormonów steroidowych oraz hormonów tarczycy – tyroksyny, i trzustki – insuliny. Filiżanka kawy może zawierać nawet ok. 10 % dziennego zapotrzebowania na tą witaminę.

Ziarna kawy mają również inne, bardzo praktyczne wykorzystanie. Ich zapach wykorzystywany jest w produkcji świec o intensywnym kawowym zapachu, który tworzy bardzo wyjątkowy intymny klimat.

Ziarnista kawa może być wykorzystywana również jako pochłaniacz zapachów tych nieprzyjemnych np. do lodówki oraz w drogeriach perfumeryjnych w celu neutralizacji zapachu przez nas wąchanego.

Świetna informacja dla Pań, które lubią pijać kawę parzoną. Fusy, które pozostają z takiej kawy można bardzo dobrze wykorzystać. Łącząc je np. z odrobina oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli lub cukru, możemy stworzyć bardzo aromatyczny i skuteczny peleng antycellulitowy. Wiemy wówczas, że jest on naturalny.

W dzisiejszych czasach kiedy wszyscy wciąż jesteśmy zapracowani i zabiegani, kawa to dla nas idealne źródło energii o wyjątkowym aromatycznym smaku. Teraz wiemy już, że wbrew powszechnym opiniom kawa wcale nie musi wpływać negatywnie na nasz organizm. Wręcz przeciwnie. Pamiętajmy jednak, że wszystko jest dobre ale korzystajmy z z tego z umiarem i rozsądkiem. Wówczas będziemy cieszyć się idealnym smakiem kawy z pozytywnym jej wpływem na nasz organizm, nasze ciało i zdrowie.