Ekspres do kawy znajduje się już niemalże w każdym biurze, wielu z nas posiada go również w domu. Chociaż przywykliśmy do jej świeżego i orzeźwiającego smaku, często zapominamy o pielęgnacji naszego kawomatu. Aby sprzęt służył nam jak najdłużej, musimy o niego należycie dbać. Oprócz czynności wykonywanych z dużą częstotliwością, pozostają również takie, które wystarczy powtarzać raz na kilka tygodni. Pominięcie jednak którejkolwiek z nich może utrudnić działanie lub – w najgorszym wypadku – skrócić żywotność naszego urządzenia.

Codzinna pielęgnacja


O – jakże istotny dla naszej codziennej pracy – ekspres do kawy powinniśmy troszczyć się na bieżąco, chociaż nie chodzi tu wyłącznie o wyrzucanie fusów czy opróżnianie tacki z wody. W tej ostatniej kwestii większość z nas popełnia zresztą fundamentalny błąd i zamiast płukać tackę, ograniczamy się wyłącznie do wylania nagromadzonej na niej cieczy. Mało kto posiada również szczoteczkę do czyszczenia dozownika, który może się zwyczajnie zapchać. Inną szalenie istotną kwestią, którą niestety konsekwentnie bagatelizujemy, jest regularne czyszczenie obiegu mleka. Chociaż dla większości z nas mleczna pianka jest nieodzownym elementem kawowej rozkoszy, ze świecą szukać tego, kto wie, jak pielęgnować ten element naszego ekspresu.

Obecność mlecznej pianki obowiązkowa


Aby nasz system spieniania mleka był drożny i efektywny, nie możemy poprzestać na przepłukiwaniu go wodą. Jeżeli chcemy mieć pewność, że wszelkie mleczne i tłuszczowe resztki zostały dokładnie usunięte, musimy koniecznie zaopatrzyć się w dedykowane temu celowi środki. Wielu producentów ekspresów do kawy, jak chociażby KRUPS, wypuszcza uniwersalne płyny czyszczące zdatne do użytku we wszystkich urządzeniach tej marki (np. Krups XS9000). Ułatwia to konserwację eskpresów zwłaszcza w biurach, które posiadają po kilka urządzeń tej samej marki.

Konsekwencje braku regularnej konserwacji


Czym w ogóle grozi zaniechanie regularnej konserwacji systemu obiegu mleka? Pozostawione mleczne resztki mogą skwaśnieć i zapchać urządzenie, upośledzając jego drożność. Nie będzie ono w stanie spieniać następnych partii mleka, co zakłóci funkcjonowanie całego ekspresu. Oczyszczać te części powinniśmy każdorazowo po spienianiu mleka. W momencie, gdy ekspres sam upomni się o pomoc, może być już za późno i potrzebne będą znacznie większe prace konserwujące. Jeśli w pomieszczeniu, w którym znajduje się nasz kawomat, panuje wysoka temperatura, powinniśmy wykonywać tę czynność częściej. Analogicznie również w letnich miesiącach musimy pamiętać o częstszej pielęgnacji naszego ekspresu.

Pozostałe aspekty dbania o ekspres


Montaż płynu jest bardzo prosty – wystarczy wkręcić pojemnik w przeznaczone dla niego miejsce. Większość firm produkujących ekspresy do kawy dba również o to, by wypuścić linię środków do ich czyszczenia oraz pielęgnacji. Warto również zaopatrzyć się w specjalne szczoteczki, umożliwiające dokładne oczyszczenie wszelkich zakamarków. Oprócz tego nasz zestaw powinniśmy uzupełnić dodatkowo o tabletki odkamieniające i odtłuszczające, tabletki do czyszczenia ekspresów czy płyn do usuwania osadów z mleka lub kamienia. Doskonałym rozwiązaniem są także filtry chroniące ekspres przed szybkim osadzaniem się kamiennych nalotów wewnątrz urządzenia. Co więcej takie filtry usuwają z wody nieprzyjemny zapach chloru. Żywotność takiego filtra to 2 miesiące lub 400 filiżanek cudownego, czarnego napoju mocy.

https://strefafiltrow.pl/delonghi-ser3013-srodek-czyszczacy-system-spieniania-mleka.html

Inne produkty do konserwacji ekspresów:

https://strefafiltrow.pl/krups.html