Kawa w dzisiejszych czasach to niezbędny punkt miłego udanego poranka. Większość z nas po przebudzeniu wypija filiżankę espresso. Kawa staje się zastrzykiem energii od rana i źródłem znakomitego intensywnego smaku. Prawdziwi smakosze wiedzą, że na smak kawy wpływ ma wiele czynników. Rodzaj kawy, sposób jej palenia to klucz do sukcesu. Ale nie zapominajmy, że równie ważna jest metoda parzenia i urządzenia jakie do tego używamy.

Weźmy na przykład ciśnieniowe ekspresy do kawy, które stają się coraz bardziej popularne nawet do użytku domowego. Urządzenia te, to często sprzęt za kilka, kilkanaście tysięcy złoty. Wiele z nas często jest zaskoczona, kiedy dowiaduje się jak ważne jest regularne dbanie o taki ekspres i jak ogromny ma to wpływ na jego użytkowanie i efekt końcowy podawanej kawy. Bo przecież prawidłowo działający ekspres to synonim przepysznej aromatycznej kawy i jego żywotności.

Po pierwsze woda. Bardzo ważne jest abyśmy zadbali o jakość wykorzystywanej wody w takich urządzeniach. Woda to większość składu naszej kawy. Ma ona ogromny wpływ na smak i zapach kawy. Zwykła woda prosto z kranu jest bardzo twarda. Zawiera wiele substancji jak na przykład metale ciężkie czy chlor, które obniżają zdecydowanie jej jakość. Możemy wykorzystać do tego coraz bardziej rozpowszechnione na rynku dzbanki filtrujące, które bardzo skutecznie oczyszczą ją z nieprzyjaznych substancji. Filtrujmy ją przy każdym użyciu. Nasze urządzenia podziękują nam za to i odwdzięczą się pyszną kawą i dłuższą żywotnością, Wykorzystywanie takiej wody zapobiega osadzaniu się zbędnego kamienia w bojerze lub termobloku, w rurkach doprowadzających wodę, na uszczelkach i w grupie zaparzającej. Kamień nie jest tutaj bez znaczenia. Może zatykać przepływ wody, spowalniać jej nagrzewanie oraz powodować kruszenie się uszczelek. Jeśli jednak dojdzie do sytuacji kiedy kamień osadzi się na urządzeniu warto odkamieniać je regularnie, wykorzystując odpowiednie proszki do tego służące. Pamiętajmy jednak aby robić to zgodnie z instrukcją konkretnego urządzenia.

Warto pomyśleć tez o rodzaju i jakości kawy. Wykorzystywać prawdziwą jej odmianę. Ma to znaczący wpływa na urządzenie. Istnieją mieszanki smakowe, które podczas palenia nasączone są olejkami i cukrami. To niekorzystnie wpłynie na nasze urządzenie. Kiedy dojdzie do zmielenia takiej kawy, substancje słodzące mogą oblepić żarna młynka. To w dłuższym okresie źle wpłynie na smak nowej, wsypanej kawy jak i na samo urządzenie.

Kolejnym ważnym etapem jest czyszczenie bloku zaparzającego. Ekspresy kolbowe mają tak zwaną grupę, w której przez prysznic leci woda wprost na kawę. Ekspresy automatyczne posiadają cały zintegrowany blok zaparzający. W tych pierwszych znajduje się tak zwany zawór trójdrożny, który krótko mówiąc doprowadza wodę przez nasypaną kawę w kolbie wprost do filiżanki. Często jednak w przepływie tym pozostają resztki wody wraz z resztkami kawy. Ma to ogromny wpływ na smak kawy. Należy czyścić to przynajmniej raz w tygodniu w warunkach domowych, a w kawiarniach na koniec każdego dnia. Przyda się do tego odrobina chemii do czyszczenia i mała szczotka, aby wygrzebać z zakamarków resztki kawy.

W ekspresach automatycznych sprawa ta jest nieco prostsza. Wystarczy użyć specjalnych tabletek oczyszczających. Niektóre modele mają możliwość wyciągnięcia części co umożliwia ich lepsze wyczyszczenie.

Ekspresy kolbowe i niektóre automatyczne posiadają dysze do spieniania mleka. To również bardzo ważne, ale wrażliwe miejsce. Należy pamiętać, aby po każdym spienieniu mleka dysze wytrzeć wilgotną ścierką i zetrzeć z niej powstały kożuch oraz przedmuchać gorącą parą na parę sekund. Niektóre ekspresy posiadają też automatyczne programy do czyszczenia układu spieniania. Warto uruchamiać je co jakiś czas, aby zapewnić odpowiednio smaczne mleczko.

O higienę naszych sprzętów do kawy należy dbać regularnie. Codzienne czyszczenie dysz i przepłukiwanie układów spieniających, oraz wykorzystywanie filtrowanej wody to klucz do sukcesu, aby na długo cieszyć się naszym urządzeniem i przepyszną kawą. Wszystko zależy też od intensywności użytkowania. Przed włączeniem urządzenia po raz pierwszy, warto zapoznać się z instrukcją obsługi. Sprawdźmy wszystkie jego części, tak aby poznać go lepiej. Będziemy wówczas wiedzieć jak skutecznie i szybko wyczyścić nasz nowy nabytek. Pamiętajmy, że w tym wypadku regularność pozwoli nam cieszyć się smakiem aromatycznej pysznej kawy i urządzeniem na długie lata.


Zapoznaj się z pełną ofertą filtrów i akcesoriów do ekspresów do kawy, które zapewnią długotrwałe działanie Twojego urządzenia na lata ;)
https://strefafiltrow.pl/filtry-do-ekspresow-do-kawy.html